Sitter du? Kanskje står du? Kanskje spiller det liten rolle, for både å sitte og stå kan gi ubehag og smerte dersom du har tørre slimhinner i underlivet som følge av redusert østrogennivå.

Overgangsalderen representerer et nytt kapittel i kvinnens liv, hvor hetetokter og nattesvette er kjente symptomer. Mindre kjent er en tilstand som heter vaginal atrofi. Denne tilstanden med vaginal tørrhet rammer omtrent halvparten av alle kvinner i årene etter menstruasjonens opphør, og skyldes redusert egenproduksjon av østrogen i kroppen.1

Østrogen har viktige funksjoner i kroppen, og bidrar blant annet til blodgjennomstrømningen i underlivet, elastiske og tykke slimhinner, produksjon av sekret, og derved også forebygge infeksjoner. I forbindelse med overgangsalderen reduseres kroppens egen produksjon av østrogen, hvilket kan medføre at slimhinnene blir tørre og skjøre.2 Vagifem® 10 mikrogram er en lokal behandling med østrogen som behandler tørre slimhinner som følge av østrogenmangel.

Les mer på pakningen og i pakningsvedlegget

Pakningsvedlegg

Vagifem®  10 mikrogram er et reseptfritt legemiddel som inneholder østrogenet østradiol, og som brukes for å lindre symptomer i skjeden som tørrhet og irritasjon. På medisinsk språk heter dette "vaginal atrofi", og skyldes redusert nivå av østrogen i kroppen, noe som naturlig inntreffer etter siste menstruasjon (menopausen).

Vagifem® 10 mikrogram virker ved å erstatte det østrogenet som normalt produseres i eggstokkene hos kvinner. Vagifem® 10 mikrogram føres inn i skjeden slik at hormonet frigis der det er behov for det, og lindrer det lokale ubehaget.

Når du har startet med Vagifem® 10 mikrogram, bør du oppsøke legen din for undersøkelser minst en gang i året. Diskuter nytte og risiko ved å fortsette behandlingen med Vagifem® 10 mikrogram med legen din ved disse besøkene.

Les mer på pakningen og i pakningsvedlegget

Pakningsvedlegg

1. Sturdee DW & Panayon N behalf of the International Menopause Society Writing Group (2010) Recommendations for the management of postmenopausal vaginal atrophy. Climacteric, 13:6, 509-522

2. Gandhi J, Chen A, Dagur G, et al. Genitourinary syndrome of menopause: an overview of clinical manifestations, pathophysiology, etiology, evaluation, and management. Am J Obst Gynecol. 2016;215(6):704-711