Årsaken til fedme kan virke enkel å forklare. Hvis en person inntar flere kalorier enn nødvendig, øker personens vekt. Den virkelige forklaringen er imidlertid ikke så enkel. Og det handler om mer enn vekt.

Tilstanden fedme har likhetstrekk med en kompleks kronisk sykdom, og å gå ned i vekt er ikke bare et spørsmål om å spise mindre og bevege seg mer. Fedme kan faktisk påvirkes av genetikk, fysiologi, miljø, jobb og utdanning, og hva som foregår i hjernen.

Å forstå disse faktorene er avgjørende, fordi fedme er forbundet med andre sykdommer, inkludert diabetes type 2, hjertesykdom og visse typer kreft. For ikke å nevne stigmaet og intoleransen millioner plages av hver dag.

WHO definerer overvekt som BMI ≥25 kg/m2, og BMI ≥30 kg/m2 kalles fedme. I Norge har omtrent 1 av 4 middelaldrende menn og 1 av 5 kvinner har fedme med BMI på 30 kg/m2 eller over. 

Med riktig omsorg og oppfølging kan mennesker med fedme allikevel oppnå vedvarende vekttap som utgjør en positiv forskjell for helsen deres.

Fedme påvirkes av mange faktorer både i og utenfor kroppen. En person kan bli født med en tendens til å legge på seg. Akkurat som vi er født med en bestemt øyefarge.

Når en person spiser, blir hormonsignaler fra mage og tarm omdannet til redusert sult- og økt metthetsfølelse. Dette styrer en persons matinntak.

Under vekttap kan hormonnivået endres i et forsøk på å gjenvinne den tapte vekten. Som et resultat viser studier at bare en tredjedel av mennesker klarer å opprettholde den nye vekten og unngå vektøkning.

Mange aspekter av en persons generelle velvære, miljø og livsstil kan også forårsake vektøkning. Hvor en person bor og kulturen som omgir dem, kan også påvirke risikoen for å utvikle fedme.

Selv om mange mennesker med fedme mener at de burde kunne håndtere sin egen vekt, er det ikke så lett. 

For å forstå fedme må vi forstå hva som skjer i hjernen vår. Det ser ut til at kroppen vår er fast programmert til å holde på de ekstra kaloriene, sannsynligvis fordi det i tusenvis av år var en grunnleggende overlevelsesmekanisme.

Derfor sliter mennesker som lever med fedme med å gå ned i vekt. Kroppens programmering jobber med å få dem tilbake til den opprinnelige startvekten. I hjernen er det som om det er en bryter som fininnstiller en persons energiforbruk til de har fått igjen de tapte kiloene.

Vi prøver å finne ut hvor i hjernen en slik bryter kan befinne seg, og undersøke om det er noe vi kan behandle med et legemiddel. Slik at vi en dag kanskje kan hjelpe personer med fedme med å "nullstille" vekten deres til et nytt, sunnere nivå.

Hvis vi lykkes, kan vi hjelpe millioner av mennesker som lever med fedme.

Vi har som mål å være ledende i vitenskapen bak fedme.

Vi undersøker om vi ved hjelp av legemidler kan regulere følelsen av sult og appetitt eller endre kroppens energibruk.

I flere år har våre forskere studert hvordan hormoner kan innvirke på appetitt eller øke bruken av energi. Novo Nordisk vil fortsette sin forskning for å lete etter mekanismer som kan bidra til et langvarig vekttap.

World Health Organization. Obesity and Overweight Factsheet no. 311. https://www.who.int/health-topics/obesity/ (lest 22.01.2021)

Overvekt og fedme i Norge: Omfang, utvikling og samfunnskostnader (Menon Economics publikasjon nr. 9 - 2019) https://www.menon.no/wp-content/uploads/2019-09-Overvekt-og-fedme-i-Norge.pdf. (lest 21.01.2021)

A.M.A Adopts New Policies on Second Day of Voting at Annual Meeting. Obesity as a Disease. Available at: http://news.cision.com/american-medical-association/r/ama-adopts-new-policies-on-second-day-of-voting-at-annual-meeting,c9430649. (lest 22.01.2021)

Royal College of Physicians. RCP calls for obesity to be recognised as a disease. Available at: https://www.rcplondon.ac.uk/news/rcp-calls-obesity-be-recognised-disease#:~:text=The%20RCP%20is%20calling%20for,as%20being%20overweight%20or%20obese. (lest 22.01.2021)

Bray GA, Kim KK, Wilding JPH; World Obesity Federation. Obesity: a chronic relapsing progressive disease process. A position statement of the World Obesity Federation. Obes Rev. 2017 Jul;18(7):715-723.

The Obesity Society.  The Obesity Society Updates Position on Obesity. New Statement Focuses on Obesity as a Chronic Disease. https://www.prnewswire.com/news-releases/the-obesity-society-updates-position-on-obesity-300769218.html. (lest 22.01.2021)

Novo Nordisk. Obesity: Obesity is a serious chronic disease.  https://www.novonordisk.com/disease-areas/obesity.html. (lest 22.01.2021)

World Obesity Federation. Healthcare cost of consequences of high BMI. http://docs.wixstatic.com/ugd/6599c5_2a8fa0968efd4854b74f399abb3078c0.pdf?index=true. (lest 22.01.2021)

Mann T, Tomiyama AJ, Westling E. Medicare's search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007 Apr;62(3):220-33.